Vi kender alle problemet, at der er kommet pletter på vores nye tøj, hvad gør jeg så. Her er et nogle hurtige tips hvordan du får bug med pletterne uden at skulle søge den professionelle løsning fra et renseri. Det er dog vigtigt at du ved hvor pletten kommer fra og at du kommer ignag med at løse problemet hurtigst muligt.

Kaffe pletter: Forsøg at vask tøjet med koldt vand så hurtigt som hurtig og vask derefter tøjet normalt som du plejer i vaskemaskinen. Du vil se at kaffen pletten vil være forsvundet efter vasken.

Chokolade pletter: Forsøg ikke at tvære chokoladen ud, men forsøg derimod at skrabe chokoladen forsigtigt af tøjet. Du kan også med fordel smide tøjet i fryseren, hvilket gør det nemmere at skrabe chokoladen af. Først når du har skrabet det meste chokolade af tøjet så vasker du tøjet i vaskemaskinen som du plejer. 

Blod pletter: Vigtigt at du ligger tøjet straks i blød i en balje med koldt vand, lad det roligt ligge et stykke tid. Først derefter kan du vaske  tøjet i vaskemaskinen. Blod kan være noget af det sværeste at få af tøjet.

Fedt, madolie og smør pletter: Vask pletten med opvaskemiddel for dernæst at skylle efter med varmt vand. Vask tøjet i vaskemaskinen til sidst.
Tip – Brug gerne farvefri opvaskemiddel for at farven ikke smitter af på tøjet.

Rødvin pletter: Put kartoffelmel eller bordsalt på rødvinspletten til det suger mest muligt af rødvinen op. Vask derefter pletten med farvefri opvaskemiddel for til sidst at vaske tøjet i vaskemaskinen.
Tip – Brug gerne farvefri opvaskemiddel og vaskemiddel med blegemiddel.

Tusch pletter: Hæld lidt husholdningssprit på pletten og vask herefter tøjet i vaskemaskinen.
Tip – Test gerne på et lille område af tøjet for at sikre at husholdningsspritten ikke misfarver tøjet.

 Tomatsauce, ketchup, græs og bærsaft pletter: Benyt galdesæbe som kan købes online eller i specialbutikker til at forbehandle pletten med og vask herefter tøj i vaskemaskinen.
Tip – Brug gerne vaskemiddel med blegemiddel.

Tyggegummi pletter: Læg dit tøj i fryseren og skrab herefter det stivfrosne tyggegummi af tøjet. Vask tøjet i vaskemaskinen til sidst.

Stearin pletter: Forsøg forsigtigt at skrab så meget af stearinen af tøjet som muligt. Læg hernæst et kaffefilter eller et stykke dobbeltfoldet køkkenrulle over pletten og benyt et strygejern på lav varme til at stryge over papiret, hvis pletten ikke er væk i første omgang, så kan du med fordel skifte kaffefiltret eller køkkenrullen ud med et nyt stykke og start forfra.

 Hvis det ikke kan lade sig gøre at få pletterne af tøjen kan du være nødsaget til at finde et par nye bukser, t-shirt eller sweat så find inspiration på Onkel P’s udvalg af tøj.